TRAKTEN LIVE

I samarbete med tidskriften TRAKTEN kommer vi på Skottvång vid fyra olika tillfällen under våren låna ut vår scen till ”TRAKTEN LIVE” där vi mer än musik fokuserar på det skrivna ordet.

Vi kommer blanda innehåll hejvilt med föreläsningar, doktorsavhandlingar, skrivarkuser och musikaliska readings och det är onsdagskvällar 19.00 som gäller.

Entré är 100:- (om inget annat nämns) och för ytterligare 150:- får du värmande soppa, nybakt bröd, pålägg, måltidsdryck, hembakt fikabröd och kaffe. Vi serverar soppa och fika från och med 17.30 och själva evenemangen börjar 19.00. Man kan självklart välja att bara kolla in evenemanget utan mat.

Ni bokar in er på: info@skottvangsgrufva.se och berättar om ni även vill äta innan evenemanget.

TRAKTEN är en digital tidskrift och plattform inriktad på kultur, nöje och upplevelser i och omkring Sörmland. ”Vårt mål är att lyfta fram den regionala kulturen och samtidigt skapa nya möten och samarbeten”. Kolla in: www.trakten.nu

Vi samarbetar även med GiG Jazzförening och Östra Sörmlands Gruvförening vid några tillfällen.

VÅRPROGRAM

Onsdag 19 april kl 19.00
SKRIVRUMMET
Är du sugen på att skriva? En kväll med skrivargruppen Skrivrummet.

Sedan några år är vi sex skrivande personer i och kring Mariefred som träffas varje månad för att stötta varandra i vårt skrivande. Vi kallar oss ”Skrivrummet” och pratar skrivande, läser våra texter för varandra, prövar nya uttryckssätt i kreativa övningar och stöttar varandra i skrivandets med- och motlut.

I Trakten Live vill vi dela med oss av våra erfarenheter av att ha en skrivargrupp och inspirera andra som skulle vilja skriva, men kanske inte vet hur de ska komma igång. Under kvällen kommer vi också att läsa några utdrag ur våra texter och fresta publiken (den som vill) med några korta, prestigelösa och roliga skrivövningar.

Ta med frågor, papper och penna till en skrivkväll på Skottvångs gruva.

Medlemmar i ”Skrivrummet” är Eva Stilling, Barbara Kjellström, HC Nygårdh, Maria Printz, Ulrika Larsson och Gunnar Nygren.

FRI ENTRÉ

Onsdag 3 maj kl 19.00
UPPTÄCKTEN AV DENISOVAMÄNNISKAN
Ett föredrag av och med Mattis Karlsson (från Hyttorpet 1 km från Skottvång) som nyligen doktorerade med avhandlingen – From Fossil To Fact: The Denisova Discovery as Science in Action.

Hur blir en vetenskaplig upptäckt en världsnyhet? När medicinpristagaren Svante Pääbo presenterade upptäckten av en ny sorts människa – Denisovamänniskan – för tio år sedan så uppmärksammades det stort. Tekniken som användes var revolutionerande och upptäckten förväntades  förändra hur vi ser på människans historia. I sitt föredrag redogör kulturforskaren Mattis Karlsson om hur det gick till när upptäckten av
Denisovamänniskan blev en sensation. Så skapade Svante Pääbo en ny typ av människa!

Entré: 100:-

Onsdag 24 maj kl 19.00
METALLON
Ett föredrag om ämnesomsättningen mellan människan och naturen.
Mineral och metaller, utan dem klarar vi oss inte. De finns överallt. I oss, vår kropp behöver bland annat järn, koppar, zink och molybden för att fungera. Utanför oss, vi använder mineral och metaller mer eller mindre hela tiden.

Att skriva dessa rader tarvar en rad av dem, eftersom min dator innehåller aluminium, antimon, arsenik, barium, beryllium, kadmium, krom, kobolt, koppar, gallium, guld, järn, bly, mangan, kvicksilver, palladium, platina, selen, silver och zink. De används i alla upptänkliga sammanhang och ting. De är kort och gott avgörande beståndsdelar för det vi kallar civilisation.

Ordet metall kommer av latinets metallum som i sin tur kan härledas till det grekiska begreppet metallon. Det betyder gruva, bergverk och mineral. Om man uttalar ordet i ett stort rum, till exempel i en ekande tom gruva, klingar det nästan som många av de ämnen det betecknar.
Substantivet “metallon” kan bli en sjungande plåt i sig självt.

Det här föredraget tar dig med på en snirklig resa genom mineralens och
metallernas världshistoria, från antiken till idag, från Medelhavsområdet till Bergslagen. På scen står Niklas Ulfvebrand, bergtagen historiker med säte i Sala och Torbjörn Grass, uppskattad musiker och kompositör med bas i Västerås.
Längd: cirka 1 timme

Ett samarbete mellan Trakten, Skottvångs Grufva, Östra Sörmlands
Gruvförening och GiG Jazzförening

Entré: 100:-

Onsdag 21 juni kl 19.00
READING I SOMMARKVÄLL – Text och musik i dialog
Steven träffar Blanka på ett kafé, det finns ingen annan ledig plats än vid hennes bord. De är båda unga. Båda två udda och särlingar. De börjar prata och går ut från kafét tillsammans.
Steven tänker att ödet har fört honom till lyckan.
Så fel han har.

Karin Flygare läser
Simon Stålspets spelar

Entré: 100:-

Ett samarbete mellan Trakten, Skottvångs Grufva och  GiG Jazzförening