Maj

Lördag 2 maj kl 20
TORBJÖRN ZETTERBERG & DEN STORA FRÅGAN
Efter sju skivor och sju intensiva år tog Torbjörn Zetterberg en paus från bandledarrollen. Nu, fem år efter den senaste skivan är han igång igen och presenterar skiva nummer åtta: Torbjörn Zetterberg & Den Stora Frågan som vi nu firar med en släppfest!
Många har hört Zetterberg som en del av Jonas Kullhammars kvartett, men Torbjörn Zetterberg är inte bara en förnämlig basist utan även en kompositör av rang med såväl hedersuppdrag som grammisnomineringar i bagaget.
Med sig har han dels gamla vapendragare som Mats Äleklint, Jonas Kullhammar, Per ”Texas” Johansson och Jon Fält, dels en förhållandevis ny bekantskap, portugisiska trumpeterskan Susana Santos Silva.
Torbjörn Zetterberg – kontrabas
Susana Santos Silva – trumpet & flygelhorn
Mats Äleklint – trombon
Jonas Kullhammar – saxofon, klarinett & flöjt
Per ”Texas” Johansson – saxofon, klarinett & flöjt
Jon Fält – trummor
.
Entré 220 kr
Ett samarbete med GiG Jazzförening

 

.
Söndag 3 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ
.
Fredag 8 maj fr kl 18
SKOTTVÅNGS VARDAGSRUM
Med stor kärlek och från grunden lagar vi olika varianter av snabbmatsrätter. Fast food – cooked slow i en skön blandning och med inspiration från alla jordens hörn. En global bygdepub med avslappnad fredagsfeeling, god svullmat och skönt häng vid brasan. 
.
Lördag 9 maj kl 20
OLLE LINDER
Musikern alla vill spela med! Multiinstrumentalisten och låtskrivaren släpper sin andra soloplatta med influenser från när och fjärran.
Multiinstrumentalisten och låtskrivaren Olle Linder är främst känd som medmusiker i alla möjliga sammanhang och har spelat med hur många som helst i folk- och världsmusiksvängen. Du har säkert hört Olle Linder. Mer eller mindre medvetet. För Olle lirar överallt. Numera mest inom det som kallas folk- eller världsmusik och ofta tillsammans med artister som Ale Möller, Simone Moreno och Celtic Roots. Som slagverkare, bassist och trummis, men lika gärna på allehanda stränginstrument.
Det nya albumet med titeln Kasta loss, är hans andra album i eget namn och består av sånger han skrivit och samlat på sig under åren. Nu är det dags för dessa sånger att sätta segel och fara ut i världen.
Recension i LIRA av Andreas Lagercrantz
”Multiinstrumentalisten och låtskrivaren Olle Linder är främst känd som medmusiker i alla möjliga sammanhang och har spelat med hur många som helst i folk- och världsmusiksvängen under årens lopp, i första hand i Sverige. Kanske blir han äntligen mer känd i eget namn efter släppet av detta hans andra album. Tolv varierade och fullmatade låtar får man ta del av i skiftande stilar där slagverk är en av grundpelarna. Mycket latinamerikanskt med inspiration från Brasilien i första hand men också några uns argentinsk tango vid sidan av svenskt, keltiskt etcetera – en smältdegel som trots alla influenser inte känns spretig. Albumet är genomarbetat på alla fronter och varje låt är en liten fest att ta del av. En bedrift också med tanke på den långa raden av medverkande musiker och sångsolister, däribland Sofia Karlsson, Ale Möller, Svante Thuresson, Mats Öberg och Lisa Långbacka. Sammanhållande är Olle Linder själv med en klar vision av vad han vill åstadkomma. Det blir synnerligen livsbejakande där alla möjliga känslor får plats, mycket glädje men också en hel del vemod. En makalös skiva man inte bör missa!”
Vi på Skottvång har under åren sett Olle i många många konstellationer och han har helt klart blivit en favorit hos oss. Missa inte en av landets mest intressanta och mångfacetterade musikanter!
Gruppmedlemmar:
Caroline Schröder: sång
Natasja Dluzewska: fiol, kör
Valter Kinbom: slagverk, kör
Olle Linder: 8-strängad gitarr, slagverk, kör

.
Entré 220 kr
Ett samarbete med GiG Jazzförening
.
Söndag 10 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ
.
Onsdag 13 maj kl 20
GRUVFRUN I SKOTTVÅNG
En spännande och historiskt intressant teaterföreställning skriven av eleverna och deras lärare Louise Jervfors Turner. Pjäsen baseras på Skottvångs historia och publiken får följa med teaterföreställningen i Skottvång Grufvas unika och historiska miljö. Kom gärna och titta, men kom ihåg att gå försiktigt och iaktta gruvans regler så ni inte retar upp Gruvfrun!
Kolbulle, tillagad över öppen eld, serveras från kl 18.
Föreställning kl 20 – ca 21
..
Fredag 15 maj fr kl 18
SKOTTVÅNGS VARDAGSRUM
Med stor kärlek och från grunden lagar vi olika varianter av snabbmatsrätter. Fast food – cooked slow i en skön blandning och med inspiration från alla jordens hörn. En global bygdepub med avslappnad fredagsfeeling, god svullmat och skönt häng vid brasan. 
.
Lördag 16 maj kl 20
NEW TIDE ORCHESTRA
Med kompositören Per Störby Jutbring i täten, har hyllade New Tide Orquesta, på hittills åtta album och ett otal internationella turnéer genom Kina, Turkiet, Ryssland, Brasilien och hela Europa, utvecklat en helt unik spelstil. En egensinnig blandning av modern kammarmusik, tango nuevo, minimalism och fri improvisation. Deras fokuserade spelningar är något av ett akustiskt, dynamiskt och musikaliskt mästerverk du inte bör missa.
New Tide Orquesta har mutat in en alldeles egen plats på den internationella musikscenen och har spelat oräkneliga festivaler, klubbar och konserthus runtom i hela världen. Som ständiga outsiders känner de sig lika hemma i en konserthall i Peking, som på en rockklubb i Moskva, en tangoklubb i Buenos Aires eller en jazzklubb i Istanbul.
Gruppen är prisbelönt och älskad av en enad kritikerkår som rosat såväl liveframträdanden som album. 2016 släpptes gruppens två senaste album, Live in Rio och Spirits: Nursery Rhymes. Live in Rio for med rasande fart upp på topplisteplats nummer 1 på Kritiker.se, med inte mindre än 5.0 i snittbetyg!
2016 inledde New Tide Orquesta ett mäktigt och tätt samarbete med danskompaniet Sidra Bell Dance i New York. Tillsammans formade de föreställningen Mönster Outside som hade världspremiär i NewOrleans i november 2017. Mönster Outside har sedan dess turnerat i USA och i Sverige.
”Det är smockfullt och trångt på Nefertiti. Det är svettigt och, till bristningsgränsen, packat med beundrande blickar, andaktsfull respekt och saliga leenden. Och ändå tycker jag att New Tango Orquesta förtjänar mer. Mer kärlek och mer uppskattning. För så förbannat bra har gruppen lyckats bli. Så samspelta, självklara och rara är de att de jobbat ihop till stående ovationer från gråtmilda konserthus, tusenmannapublik och villkorslös kapitulation.”
– Göteborgsposten
.
Per Störby Jutbring – bandoneon
Livet Nord – violinquinton
Johanna Dahl – cello
Josef Kallerdahl – kontrabas
Thomas Gustavsson – piano
.
www.newtideorquesta.com
www.facebook.com/newtideorquesta
.
Entré: 220 kr
Ett samarbete med GiG Jazzförening

 

.

Söndag 17 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ
.
Fredag 22 maj fr kl 18
SKOTTVÅNGS VARDAGSRUM
Med stor kärlek och från grunden lagar vi olika varianter av snabbmatsrätter. Fast food – cooked slow i en skön blandning och med inspiration från alla jordens hörn. En global bygdepub med avslappnad fredagsfeeling, god svullmat och skönt häng vid brasan. 
.
Lördag 23 maj kl 20
TORSSON
Torsson står bakom odödliga hits som ”Det spelades bättre boll”, ”Blodomloppet” och ”Klippans Centrum”, och är ute och spelar mer än någonsin, trots att snart 44 år gått sen debuten.
Torssons karriär inleddes en fredagskväll i november 1976 då bandet hade sin första konsert på Lilla Teatern i Lund. Trots att publiken bara bestod av tre personer, fick bandmedlemmarna blodad tand och bestämde sig för att fixa en spelning till. Hobbybandet Torsson var igång och man betade snabbt av scenerna i Skåne och arbetade sig efterhand allt längre upp i landet. Bandet signum var ett avskalat sound och karakteristiska låttexter med vardagsperspektiv på stort och smått, och låtar som ”Klippans Centrum”, ”Jag minns en gammal bil” och inte minst fotbollssången ”Det spelades bättre boll” blev snart favoriter.
Torsson har nu charmat Sverige i mer än fyra årtionden och fortsätter sitt turnerande med oförminskad intensitet på klubbar, teatrar och festivaler över hela landet, och är sedan många år ett tight liveband med frontmannen Bo Åkerström, tillika professor i medicinsk kemi, längst fram vid scenkanten.
I augusti 2020 kommer Torsson att släppa sitt nionde studioalbum. Missa inte detta tillfälle att se Det Fjärde Bästa Bandet i Lund!
.
Medlemmar:
Bo Åkerström – sång, gitarr
Dan Persson – bas, sång
Michael Sellers – gitarr, sång
Rikard Swärdh – trummor
Thomas Holst – gitarr, keyboard, sång
.
Entré: 220 kr

.
Söndag 24 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ
Söndag 24 maj kl 15
JAZZ MESSENGERS
En jazzig konsert med Kulturskolans jazzensemble samt några av lärarna på Kulturskolan. (Samarbete med GiG) Fri entré
Tid 15-16.
Brunch och fika serveras från 12 till 16.
.
Fredag 29 maj fr kl 18
SKOTTVÅNGS VARDAGSRUM
Med stor kärlek och från grunden lagar vi olika varianter av snabbmatsrätter. Fast food – cooked slow i en skön blandning och med inspiration från alla jordens hörn. En global bygdepub med avslappnad fredagsfeeling, god svullmat och skönt häng vid brasan. 
.
Lördag 30 maj kl 20
BALLROOM BAND – SKIVRELEASE
FIRAR 10-ÅRSJUBILEUM OCH SLÄPPER NY SKIVA
En kombinerad kväll av jubileumsfirande och skivrelease på platsen allt började!!
THE BALLROOM BAND 10 år
Firas med nya albumet ”Ten Years efter” och en handfull väl valda spelningar. Så är ni återigen redo för Country, Rock, Hillbilly, Blues, Mariachi, Americana i en salig blandning? Vi fram emot att spela live för våra fina fans som troget följt oss sedan starten.
Historia:
Maj 2009 möttes Pelle & Martin på en efterfest vid Skottvångs gruva. En akustisk gitarr skickades mellan dom. Martin var imponerad av Pelles låtar och Pelle hittade rösten han länge letat efter. The Ballroom band föddes där och då. Pelle tog in Jonas Lönngren (gitarr/lapsteel) och Peter Hjerpe (trummor), de var sedan länge hans förstaval i andra projekt. Martin ”upptäckte” Clas Lassbo (kontrabas) på en spelning och övertyga honom om att Folk n Country är framtiden, bandet var fulltaligt. Varför inte göra en julplatta som debut? Sagt och gjort, i December 2010 kom ” Christmas time in the trailerpark” ut.
Under dessa år har TBB turnérat, gjort album, inspelningar, mixning, albumomslag och allt annat som hör till, allt på sitt eget sätt.
Diskografi:
2010 Christmas time in the trailerpark (album)
2011 Stockholm Xmas (singel)
2012 Open minds (album)
2012 Desert tales (EP)
2014 Skebobruk sessions (album)
2015 Live at Skottvångs gruva (album)
2017 Swamp tales (EP)
2018 Bells are ringing (singel)
2020 Ten years after (album)
Länk:
https://open.spotify.com/artist/6ZKF58jmZ1Bm3gwdtjGxGa?si=hwPyXU9oTLOsMN_uz8IiXg
.
Egen klubb på Mosebacke
Vi älskar The Band och deras The Last Waltz, så vi bestämde oss att starta en Americana klubb på Mosebacke i Stockholm 2011. Där bjöds fina artister att gästa bandet på spelningarna. Under åren genomfördes oförglömliga kvällar med: Daniel Lemma, Magnus Carlson, Anna Stadling, Linda Ström, Johan Johansson, Christian Kjellvander, Wendy McNeil, Kristin Amparo, Anders F Rönnblom, Cookies n beans mfl.
Big in Belgium?
The Ballroom Band har alltid haft mycket dedikerad fanbase i Sverige. Men det är i utlandet som lovorden och hyllningskörerna hörts starkast, speciellt hos recensenterna.
2013 listades TBB som Skandinaviens bästa Folk n Country akt i Brittisk press. 2014 hamnade albumet ”Skebobruk sessions” på en top 10-lista över årets bästa country album i Belgien.Några andra namn på den listan var Dolly Parton & Linda Ronstedt.
.
Husband på SVT
Under två säsonger agerade vi husband åt SVTs Babel i serien ”Poppoesi”. Ide´n var att artister skulle tonsätta deras favoritpoeters texter. Martin Frontman var musikproducent för serien och tillsammans med bandet hjälpte artisterna att arrangera och instrumentera de nya låtarna. Allt spelades in Live och filmades i anrika studion Atlantis i Sthlm. Några av artisterna var: Ane Brun, Stefan Sundström, Syster Sol, Maxida Märak, Jojje Wadenius, Jonathan Johansson, Cajsa Siik, Goran Kajfes, Hederos & Hellberg, Jennie Wilson och Familjen-Johan för att nämna några.
Extra bandmedlemmar
Under perioder har vi turnerat och spelat in med några extremt talangfulla vänner som Rikard Brandén (gitarr/pedal steel), Jesper Lindberg (banjo/pedal steel), Linda Ström (sång), Carola Andersson(sång) och Magnus Jonson Szatek (trumpet).
Nya albumet ”Ten years after”
Sex helt nya låtar blandat med inspelningar som aldrig hamnade på de tidigare albumen. Inspelat i Atlantis, Boomtown och hemma i Martins vardagsrum. Alla behöver talangfulla vänner, så även vi. Linda Ström medverkar på sång och Tina Ahlin körar och spelar munspel.
.
Bandet från landet
.
Martin Frontman Andersson, Vänersborg, Västergötland – sång, akustisk gitarr, munspel
Pelle Andersson, Sunnansjö, Dalarna – mandolin, dragspel, keyboard, kör
Peter Hjerpe, Roda, Värmland – trummor
Clas Lassbo, Borlänge, Dalarna – kontra och elbas, kör
Jonas Lönngren, Delsbo, Hälsingland – lapsteel, elgitarr, banjo, kör
Extra musiker live 29-30 Maj.
Jesper Lindberg, Stockholm/Skånska landsbygden -Banjokungen som även trakterar Pedal steel guitar & mandolin
.
Recensioner:
”It´s difficult to believe that this ain´t Nashville”
FATEA Magazine (UK)
.
”This is a partyband, you´d need one hell of a party to out do them”
The Alternate Roots magazine (US)
.
”An absolute treat, check it out- I dare you”
Country music Captial news (AUS)
.
Entré 220 kr
Ett samarbete med GiG Jazzförening
.
Söndag 31 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ
.