Vi som driver Skottvång

Allt började under en allhelgonahelg när Maria Bystedt och hennes dåvarande sambo, var hemma i Marias barndomstrakter. På ryktesvägen hade de hört att Skottvångs Grufva kanske skulle läggas ner. Krogen hade funnits ända sedan 1960-talet och var något av en kulturinstitution i bygden. Maria hade sommarjobbat på Skottvång och mindes spänningen, att det alltid var högt i tak och fullt av kulturpersonligheter.

Vi började spåna under den där middagen. Samtidigt kände vi en längtan efter att bo på landet. Efter 20 år i Stockholm var vi liksom färdiga där.


Där och då började den långa processen, som skulle leda fram till att de skulle driva Skottvångs Grufva. Framgångsrikt dessutom. Efter en stor renovering och enormt mycket arbete öppnade Skottvång med ett första julbord 2006. Och på den vägen är det. Numer driver Maria Skottvång tillsammans med sin nya sambo Pelle Almgren och Skottvångs Grufva har blivit en restaurang att räkna med – med ett rikt kulturutbud, god mat och en livemusikscen som skulle få de flesta innerstadskrogar att bli avundsjuka.

Skottvång är ett kulturhus, mitt i skogen. Vi har alltid varit intresserade av kultur och har en stor passion för musik. Det är självklart en av anledningarna till att vi ens är här, berättar Maria Bystedt. Det är också ett livsstilsval, att få bo på landet och syssla med det vi gillar.

Förutom en diger musikscen, kan besökare uppleva allt från konst- och fotoutställningar i naturen, teaterföreställningar och barnunderhållning. I gruvområdet finns även möjlighet att besöka Skottvångs gruvmuseum, ta en tur på Sörmlandsleden, besöka Smedjans Handelsbod, gå på marknad eller vara med när en riktig kolmila tänds.

 Läs intervjun med Maria Bystedt om livescenen Skottvångs Grufva >>