Juli

ÖPPETTIDER SOMMAR 28 JUNI-14 AUGUSTI 2022

Tis – lör – 12-16 á la carte lunch, fika, glass, mackor mm
Söndag –12-16 – Söndagsbuffé
Onsdag, fredag och lördag – 18-23 (ca)- Grillbuffé
Måndagar – Alltid stängt

Konserterna sker utomhus (under tälttak) om inget annat nämns.
Grillbuffén kostar 350:- inklusive måltidsdryck, kaffe och kaka.
Buffén serveras alltid från 18.00 och konsert alltid 20.00

Barnpris: Grillbuffé tar vi 25:-/år från 3 år till 13 år då det är fullt pris.
Konsertbiljetter barn: Halva priset 3-13 år, därefter fullt pris. Barn under 3 år gratis.

BARNUNDERHÅLLNING: Det är alltid på torsdagar och alltid 15.00 och kostar alltid 80:- för alla åldrar om inget annat nämns. Vi kommer köra utomhus under tälttak som skyddar för både sol och regn. Ni köper biljett på plats som börjar säljas från 14.00.

SÅ HÄR BOKAR DU:
1. MAILA info@skottvangsgrufva.se hur många ni är, om ni vill äta
grillbuffé eller enbart ha lyssnarplatser samt i vilket namn du vill
boka.
2. Betala sedan på plats i entrén vid konserttillfället.

Fredag 1 juli kl 20
ANNA HEIKKINEN OCH LÄNGTANS KAPELL
Anna Heikkinen & Längtans Kapell söker genom sina tolkningar av den finska tangon efter historia och rötter, en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk.
Med finska och svenska texter, dragspel, saxofon och cello, letar de efter sitt eget Satumaa, sitt eget Sagoland, och väver en längtans väv av toner och ord.

“vi letar
  vi söker
  vi längtar
  dit där farmorsspråket dansar på sandstranden och rösterna dyker, i det
böljande blå
  dit där farfarsträden blommar och tonerna leker tafatt mellan äpplen
och grenar
  Satumaa är vad vi längtar till längtar bort till längtar hem till”

Anna Heikkinen & Längtans kapell har under sina år tillsammans utvecklat ett avancerat samspel och nära musikalisk kommunikation. De spelar traditionell finsk tango som de tolkar och arrangerar, med fokus på att hitta sina egna unika röster i en musiktradition med många kända föregångare. Låtarna de spelar är välkända och mycket viktiga inom den sverigefinska delen av befolkningen, och många har en nära relation till musiken.
Det har varit en lång och spännande process att hitta sig själva i denna musik, och de har skapat ett personligt och innerligt uttryck, med stark närvaro och ömsint dialog mellan röster och instrument. Det kraftfulla och passionerade får möta det mjuka och sköra.

Satumaa – är titeln på Finlands mest kända tango. På svenska betyder det sagolandet. 2019 hade gruppen premiär med sin föreställning Satumaa-Sagolandet som rosats av såväl publik som recensenter.

Just nu spelar kvartetten in sin debutplatta med musik ur föreställningen. Det är den musiken som publiken kommer att få höra på konserten på Skottvångs Grufva.

”I hypnotiskt sköna arrangemang transformeras mörka erfarenheter till något upphöjt och vackert.”
Borås Tidning

”Längtans Kapell är energiskt närvarande i sitt spel och Heikkinens sång är avvägt känslosam”
Göteborgs-Posten

Grupp-medlemmar:

Anna Heikkinen: sång och berättande
Larisa Ljungkrona-Mönttinen: dragspel och sång
Ida Gillner: sopransaxofon och sång
Leonor Palazzo: cello och sång

Anna Heikkinen var sommaren 2021 EPOS-residensartist vid Skottvångs Grufva, och presentera då en soloföreställning där hon berättade och sjöng sin historia; om konstnärskap, bröstcancer och läkande genom sång.

Larisa Ljungkrona-Mönttinen har sommaren 2022 EPOS-residens med sin duo AWILAS som kommer ge en konsert på Skottvångs Grufva den 22 juli

Entré 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Lördag 2 juli kl 20
LISE OCH GERTRUD
Genom sitt egna uttryck – två röster och en cello – har artistduon Lise&Gertrud etablerat sig på den svenska underhållningsscenen.

Med stor musikalitet tolkar de världshitar på sitt personliga och avskalade sätt. Deras tolkningar tillsammans med en befriande humor har under åren gett Lise&Gertrud en bred och trogen publik.

  ”De gör andras låtar till sina egna och bjuder på en unik upplevelse.”
Pekka Heino, SVT

Entré 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Onsdag 6 juli kl 20
LOLITA POP
Lolita Pop startade 1979 och gjorde sin första spelning på invigningen av den legendariska klubben Rockmagasinet i Örebro. Bandet skapade en egensinnig popmusik med Karins starka sång och gitarrernas melodivävar, mycket inspirerat från 70-talets rockscen i New York. Det blev många år med turnéer, dynamiska livespelningar och framgångsrika skivsläpp med hittar som ”Långa tåg av längtan”, ”Hey Winner” och ”Tarzan on a big red scooter”. Bandet gick skilda vägar 1991 efter albumet Blumenkraft.

2022 års upplaga av Lolita på turné består av Karin Wistrand sång, Benkt Söderberg och Sten Booberg gitarr, Rickard Donatello bas och Bobo Ölander trummor.

”Snacka om förväntningar nu jävlar händer det. Vi ses där ute!” säger Karin Wistrand.

Entré: 350:-

Torsdag 7 juli kl 15.00
Barnunderhållning: DUNDERLUNDS BÄSTA BOKSTAV
En föreställning i två delar  – först teater med Rita Prick och sedan efterföljande workshop med Sara Lundberg som illustrerat boken som pjäsen bygger på. Vi får höra Sara berätta hur hon skapade bilderna i boken – hur en bok kan bli till samt att de barn som vill får tillverka sin Bästa bokstav av olika material som vi tar med samt plockar från skogen.

På andra sidan skogen bredvid en sjö, där bor han, Gösta Hjalmar Dunderlund. Varje morgon prick kl 8.00 går han och hämtar sin tidning och dagarna följer samma mönster så som de alltid har gjort. Men en morgon möter han en liten flicka som undrar: Vilken är din Bästa Bokstav, ja för ALLA har en Bästa Bokstav? Följ med när Dunderlunds värld vänds upp och ner i jakten på att hitta
Bästa Bokstaven. Det blir berättande blandat men nyskriven musik och en massa härlig rekvisita.

Medverkande:
Sara Lundberg – illustratör och workshopledare
Lotta Lagerström – skådespelare

Fredag 8 juli kl 20
THE REAL GROUP
The Real Group är en svensk a cappella-grupp bildad 1984 av fem före detta elever i Adolf Fredriks musikklasser. The Real Group har förvaltat ett arv från grupper som Swingle Singers och King’s Singers, men varit banbrytande genom att ha utvecklat en egen stil, framför allt genom medlemmarnas egna kompositioner.

Entré 395:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Lördag 9 juli kl 20
MARIE BERGMAN
“Urmodern till singer songwriters i Skandinavien” skriver Dagens Nyheter. Och visst är hon sedan många år inte bara en av Skandinaviens mest personliga och tydliga röster med en kraft och närhet som berör, hon är också en av Sveriges mest folkkära sångerskor, känd över generationsgränser.

Marie Bergman har ända sen 60-talet haft en fantastisk musik-karriär. Hon har vunnit Melodifestivalen tre gånger och medverkat i krogshower både på Berns och Hamburger Börs. Hon har spelat på de flesta festivaler, bland annat fyra gånger i Roskilde och lika många i Västervik. Få artister har turnerat så mycket i Sverige och Norden. Bergman håller ofta seminarier och har undervisat bland annat på Musikhögskolorna i Köpenhamn och Århus. Hon är en artist som aldrig stannat i växten utan som ständigt fångat upp nya impulser.

2018 valdes Marie Bergman som en av sju nya artister in i Swedish Music Hall of Fame.

Cornelis Inifrån

När Cornelis lämnade bordet hade han en diger produktion av sånger bakom sig. Många av dem känner vi igen och nynnar på, men vad vi kanske inte vet är att han också skrev en hel del prosa och dikter. Tillsammans med Lasse Englund gestaltar Marie Bergman Cornelis Vreeswijks okända poetiska sida med både välkända och mer okända sånger. Humor, allvar och kännbar själslig näring blandas med en del Vreeswijkska fräckheter och sanningar.

”Levande. Doftande. Vibrerande. Framfört i hög hatt å jeans… å ett jävla drag balanserat med ljuvligt innerliga varma klanger och ett mästerligt språk av Mäster Cees själv.”

// Marie

När man sätter samman Cornelis poetiska uttryck med hans sånger, träder en okänd spännande sida fram. En sårbar inre styrka som ger sångerna ett nytt ljus. Och en närvaro, ett livsengagemang som är levande och aktuellt idag – här och nu.

Entré 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Onsdag 13 juli kl 20
DINA ÖGON
”En stark nostalgisk vibb, en sommar för längesedan. Värmen och svettiga studiosessions som hämtade från Kaliforniens 70-tal. Den solblekta känslan och den Fleetwood Mac-minnande idén att skapa smooth musik som ändå känns. Allt det där finns i Dina Ögon”
Detta är några av orden som det självbetitlade debutalbumet beskrevs med när Gaffa listade 2021 års bästa svenska album.

Bandet är gamlingar i gemet.
Inget konstigt.
Vi gör vår grej.
Limmar ihop det.
Nån tycker att det är viktigt med snygga skor, en annan tänker på bensin
och läder.
Alltså inte svart nitat läder och avgaser, utan mjukt ljust läder med
blommig träig doft, och bensin i snygg flaska.
Utan doft.

Vi lägger in en bit av sig själv i gott sällskap.
Reflektioner och tankar.
Strävan och nyfikenhet.

Texterna och musiken är till alla människor i alla tider.
Till dina ögon, till oss alla, vi som är ett med varandra.
Till de som aldrig tar ansvar och till de som gör det för mycket.

Entré 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Torsdag 14 juli kl 15.00
Barnunderhållning: BARNENS GRUVA
I en tidsresa hundra år tillbaka får barnen möta gruvfogde Granberg och kolaren Axelsson. De får leta efter malm, skilja på järnmalm och gråsten och de får sålla kolstybb för att ta rätt på träkolen. Och inte minst får de höra historierna gruvgångar och om tomtar och skogsväsen som fanns i skogen.

Lördag 16 juli
REBECKA TÖRNQVISTKonsert inställd p.g.a sjukdom

Onsdag 20 juli kl 20
FLAMENCO MED TABLAO MÓVIL
Flamencodans, sång och gitarr i världsklass skapar hetta, intimitet och
puls i musikalisk ekvilibrism.

I sommar turnerar Tablao Móvil med musikaliska genierna Safoura Safavi (sång) och Erik Steen (gitarr) tillsammans med den uttrycksfulla dansaren Pia ”del Norte” Pohjakallio. Tillsammans skapar de en konsertupplevelse som täcker hela känslospektrat och lämnar en varm, härlig stämning i sommarkvällen.

Medverkande:
Safoura Safavi – sång
Erik Steen – gitarr
Pia del Norte – dans

Entré 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Torsdag 21 juli kl 15.00
Barnunderhållning: TOTOO TROLLKARL
Totoo är en oförarglig och fingerfärdig figur som både misslyckas och
lyckas med sina fantastiska trollerikonster. Med sig har Totoo ofta sin
busiga följeslagare den lilla apan Api Ali som lockar barnen till skratt
med sina roliga apkonster. Totoo trollkarl är en mycket flitigt anlitad
trollkarl i Stockholm och har gjort hundratals bejublade
trolleriföreställningar för små och stora. Trolleriföreställningarna är
tried and tested och innehåller hög energi med mycket lek, skratt och
magi där barnen får vara delaktiga.

Fredag 22 juli kl 20
Residenskonsert – AWILAS
Duon Awilas skapar sitt eget sound i mötet mellan folkmusik och improvisation. Med röster och accordion – men även vatten som droppar, loopar och kalimba – skapar de med små medel en stor ljudbild. År 2017 prisades de som “Årets nykomling” på Folk- och Världsmusikgalan i Helsingborg. Awilas består av Anki Ebonsdotter (röst) och Larisa Ljungkrona-Mönttinen (accordion).

Under sitt EPOS Residens på Skottvång Gruva sommaren 2022 har Awilas fokuserat på ett undersökande av deras egen skapande process, det musikaliska samspelet och kommunikationen och hur de kan utveckla det. Det har resulterat i nya kompositioner, av vilka det bjuds på ett smakprov under residenskonserten.

FRI ENTRÉ
Ett samarbete mellan EPOS och GiG Jazzförening

Lördag 23 juli kl 20
ODE – Emilia Amper, Olle Linder och Dan Knagg
ODE är en grupp som består av tre toppmusiker som var och en har låtit tala om sig: Olle Linder (gitarr, slagverk och sång), Emilia Amper (nyckelharpa och sång) och Knagg (slagverk, gitarr och sång).

Många har sett Olle Linder spela tillsammans med folkmusikcelebriteter som Ale Möller, Sofia Karlsson och Lena Willemark. De senaste åren har han varit en given del av det supermusikaliska turnépaketet Jul i folkton. Då och då hoppar han även in och spelar med så vitt skilda artister som Anne-Sofie von Otter, Simone Moreno och Tomas Ledin.

Emilia Amper är en prisbelönad kompositör, riksspelman och regerande världsmästare i nyckelharpa. 2013 korades hon till Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan samt nominerades till både Grammis och Manifestpriset för solodebuten Trollfågeln. Hon har tidigare vunnit norska Spellemannsprisen och blivit nominerad till två amerikanska Grammy Awards tillsammans med kammarorkestern TrondheimSolistene.

Dan Knagg är en extremt nyfiken och hett eftertraktad multiinstrumentalist och känd genom grupperna Alla Fagra, Tarabband, Nordic Raga och YÖLARiiS. Han är en svängmästare på allehanda slagverk och en gudabenådad sångare som låter influenser från svensk, västafrikansk, arabisk och persisk musik mötas med mycket improvisation och lekfullhet.

ODEs genuina respekt och intresse för människor märks på deras förhållningssätt, där öppenhet och glädje är en naturlig del av processen. Gruppen skriver sitt eget material och framför det på ett sätt som får golven att gunga och taken att lyfta. För hur mycket man än vill teoretisera handlar det till sist om att musiken svänger och berör.

När Olle, Dan och Emilia spelar tillsammans uppstår en magi som får hjärtan att öppnas och klockor att stanna. I ögonblicket, med ny musik i absolut världsklass.

Entré 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Onsdag 27 juli kl 20
EBBA FORSBERG
Ebba Forsberg är en av Sveriges stora sångerskor med en röst som ger tyngd, allvar och trovärdighet åt låttexterna. Hon har under sin karriär gett ut flera kritikerrosade album från debuten ”Been There” 1996 med eget material, som gavs ut av Madonnas ”creddiga” skivbolag Maverick, följt av ytterligare sju album varav tre med personliga tolkningar av Bob Dylan, Leonard Cohen och Tom Waits. Den senaste plattan ”Med kropp och själ” kom 2019.

Denna turné samarbetar Ebba med Ångmaskinen bestående av Marcus Holm,
Johan Aronsson, Rey-Ove Karlén, Roger Myrehag samt Lars Mattsson. Ett samarbete som inleddes med några konserter åren 2017-2019.

I slutet av förra året genomfördes en uppskattad månadslång turné.
Höstens turné tar avstamp därifrån och kommer bjuda på material från
hela Ebbas långa karriär.

”Som hon däckar mig…
Ebba Forsberg dramatiserar, deklamerar och sjunger…
…betonar ord och rytm så annorlunda och eget.”
Bengt Eriksson, Ystads Allehanda

”Men vilken röst hon har. Fantastisk!
En röst som fyller konserthuset.
Det är finstämt och otroligt vackert…”
/Marie Magnusson, Smålandsposten

Entré 350:-

Torsdag 28 juli kl 15.00
Barnunderhållning: PLING TUUT TA-RIA TAKATA
En resa på musikens vingar genom såväl skrattframkallande som allvarliga stunder fyllda av närvaro, mänsklig värme och kontakt. En interaktiv, akustisk musikföreställning för barn och familjer. Publiken får höra nykomponerad musik av gitarrlegenden Eva Möller tillsammans med rocksaxofonisten Kai Sundquist och flamencodrottningen Pia ”del Norte” Pohjakallio. Barnen får se och höra en mängd olika instrument och finurliga tankeväckande texter av bl. a. Helga Henschen och Eva själv.
De omvandlas också till palmeros, klappare, och får åka hem med flamencons typiska 12-takt i bagaget! Efter föreställningen stannar artisterna kvar och svarar på frågor, låter barnen titta närmare på instrument mm.

Eva Norée (Möller) – komposition, sång, gitarr, xisto
Kai Sundquist – tvärflöjt, saxofon, klarinett, fagott, oboe, bombard
Pia Pohjakallio – kastanjetter, perkussiv dans, håller i rytmikworkshop

Lördag 30 juli kl 20
SIMONE MORENO
Sväng, samba, dans och glädje! Brasilianska sångerskan Simone Moreno och Os Lourinhos tillsammans med musiker som spelat med alla från Robyn och Blacknuss till Ale Möller och Sofia Karlsson ger sig ut på vägarna igen! Simone är kanske mest känd för Timbuktu-duetten ”Vem pra Bahia (Vi drar till Malmö)”, men sanningen är att Simone startade sin solokarriär i Brasilien redan 1994 och blev en afrobrasiliansk superstjärna som turnerade runt i USA, Japan, Europa och Brasilien, långt innan hon kom till Europa och Sverige i början av 2000-talet. Sedan dess har hon turnerat flitigt runt i Skandinavien, Europa och världen på klubbar, konserthus och festivaler med sitt band och har hunnit sjunga för både Paul Simon och Gilberto Gil på Polarpriset och gjort latinhouse med SUMO och Rasmus Faber. Simones senaste release i Brasilien, ”Desde que o samba é samba” (2000), var en hyllning till samba och bossa nova och producerades av gitarristen Roberto Menescal – en av grundarna av bossa nova-rörelsen – som jobbat med bl a Elis Regina. Menescal imponerades av Simones innerliga tolkningar i studion och sa: ”Hon är en skicklig sångerska, som fångar varje situation hon sjunger, och hon har en vild hästs kraft på scenen. Men det är svårt att beskriva – bäst är att se henne själv, för att känna hela hennes styrka, hennes känsla och hennes otroliga energi.”De sista åren har Simone bl a synts i Håkan Hellström-filmen ”Känn ingen sorg” och tevehyllat Drottning Silvia på hennes 70 årsdag. Urkult-festivalen i Näsåker, Bangen Jazz i Sandviken, Hesselby Folk Festival och Göteborgskalaset har besökts, och härom året hyllades Simone efter sitt framträdande i Berwaldhallen på jubileumskonserten för Taube 100 år.
”Solig samba, snurrig reggae, elektroniskt sväng och toppig pop. Allt blandas samman i Simone Morenos svenskbrasilianska värld och skapar en lika självklar som egen stil.”
(TT-Spektra)

Entré 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening