November

ÖPPETTIDER

Fredag från kl 17 Bygdepub
Lördag från kl 18 Konsert och á la carte-meny
Söndag kl 12-16 Söndagsbuffé

Ni bokar bord och konsertbiljetter på info@skottvangsgrufva.se
Berätta hur många ni är, vilken tid ni vill komma, om ni enbart vill ha konsertbiljetter (betalas sedan på plats) eller om ni även vill äta innan konserten.

VÅRT UPPLÄGG

Vi inleder helgerna med bygdepub på fredagar och inbjuder bygden att
samlas och hänga i sitt egna ”vardagsrum” efter en hård veckas slit. Att
slippa disk och matlagning och inleda helgen på ett avslappnat och
trivsamt vis. Vi kommer under hösten fortsätta med våra temabufféer på
fredagskvällarna – håll utkik på FB och Instagram så berättar vi där
vilket tema som gäller, priser och vilka rätter som ingår.

På lördagar har vi alltid konsert och serverar á la cartemeny som vi byter varje helg. Vi har alltid en fisk-, en fågel-, en kött- och en vegetarisk/vegansk varmrätt samt några förrätter och desserter. Även där lagar vi mat från grunden och säsong. Varmrätterna ligger på prisnivå runt 250:-.

På söndagar bullar vi upp stor buffé där du får äta hur mycket du vill. Ständiga rätter varje söndag är hembakt bröd, sillar, lax, kallskuret och efterrättspaj. Utöver det så tar vi vara på den mat vi har från helgen och ger er en mycket prisvärd tre-rätters – vi slipper svinn och kan ta vara på all mat. Vi serverar alltid olika sallader (potatis-pasta- grönsallad mm), alltid ett urval av kallskuret och såser/röror som kompletterar. Vidare serverar vi 3-4 varmrätter (fågel, fisk, kött, veg). Kaffe och måltidsdryck ingår också i priset på 295:-/pp. För barn kostar det 15:-/år upp till 13 år då det är fullt pris.

Onsdag 1 november 19.00
Trakten Live och Skottvång presenterar stolt – TUSEN OCH 1
ART – föreläsning med MARTIN EMTENÄS

Uppvuxen i Oxelösund och boendes i Sörmland är vi stolta över att ha en så miljöengagerad person i vårt län. Många känner igen honom som mångårig programledare i Mitt i Naturen men han har också gästat oss som trummis med Stefan Sundströms band. Denna kväll kommer han främst att berätta om sin senaste bok Tusen och 1 art. En kväll tillägnad den viktigaste ödesfrågan vi alla står inför.

”Vi bor alla i naturen, vare sig vi förstår det eller inte. Jorden är vårt hem. Alla mänskliga samhällen som någonsin funnits har varit en kollektiv fantasi oss människor emellan, ett gigantiskt rollspel som utspelar sig i våra huvuden, samtidigt som våra kroppar är förankrade i naturen vi alla lever i. En natur som allt färre kan någonting om och som de flesta journalister och politiker sätter långt ner på agendan.
Hur viktig är en slemmig padda när ett samhälle ska optimeras?

Det är så mycket vi vill och behöver. Debatterna pågår ständigt, livet snurrar allt fortare och vardagen förändras decennium efter decennium.
Vad vi drömmer om och vad som är tidens kärnfrågor har ändrats genom historien. Vi kämpar på för våra rättigheter och för att modernisera våra liv. Bakom allt det pågår en helt annan verklighet. En som pågått långt innan räntesatser, elsparkcyklar och bostadsmarknader. Långt innan vi människor ens fanns”.

Martin Emtenäs föreläser utifrån sin senaste bok Tusen och 1 art, en berättelse om vad som varit viktigt för oss människor genom åren och vad som ledde oss hit. Och hur det gick för naturen under tiden vi förverkligade våra drömmar.

Entré är 100:- och för ytterligare 150:- får du värmande soppa, nybakt bröd, pålägg, måltidsdryck, hembakt fikabröd och kaffe. Vi serverar soppa och fika från och med 17.30 och själva evenemangen börjar 19.00. Man kan självklart välja att bara kolla in evenemanget utan mat.

Ni bokar in er på: info@skottvangsgrufva.se och berättar om ni även vill äta innan evenemanget.

Varmt välkomna!


Fredag 3 november från kl 17
BYGDEPUB

Lördag 4 november 20.00
WEST OF EDEN
En konsert med West of Eden blir till en resa mellan akustiskt historieberättande intimitet och glad, uppsluppen folkrock, alltid framförd med äkta kärlek och respekt för den keltiska musiken.

West of Eden är ett svenskt band med starka rötter i den engelska och irländska folkmusiken. Under drygt 20 år har de sakta men säkert byggt upp ett rykte som gjort dem till ett internationellt väletablerat band.
Med ett högklassigt låtmaterial, starka texter, och med Jenny Schaubs kristallklara röst i centrum har West of Eden vant sig vid att bli benämnda som ”The Best of contemporary folk” av Irish Music Magazine eller ”one of today’s most innovative folk bands” av Folkworld.

Entré: 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Söndag 5 november kl 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 10 november 19.00
Releasespelning med BLUELIGHTS
Bluelights släpper sin andra EP ”Fireache” den 10/11 och vill dela den med er på Skottvångs Grufva, deras första releasefest någonsin! Fyra nya låtar kommer att spelas för första gången live och kanske någon låt till från deras första EP & singel ”Everchanging” som slog sig in på P4 Sörmlands radiolista – nu siktar Bluelights mot skyarna. Det kommer att bli en kväll fylld med fart, glädje och ett helt knippe av känslor!

Bluelights är en Pop-folk duo som består av Julia Attehed och Nicklas Eriksson som också är förlovade. Bosatta i lilla staden Strängnäs skriver de och spelar musik tillsammans. Deras låtskrivande handlar om de svårigheter och funderingar som kommer med livet som människa. Genom att skriva och spela inom pop-folk genren med influenser från countrymusiken hoppas de hålla musiken, texterna och känslan så äkta som möjligt.

FRI ENTRÉ
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Temabuffé serveras från 17.00.


Lördag 11 november 20.00
MIKAEL RICKFORS — OBS! UTSÅLT
Mikael Rickfors är ett legendariskt namn inom svensk pop/rock. Inte bara för hans roll som sångare i The Hollies på sjuttiotalet, eller hans klassiska åttiotalshymn “Vingar för pengarna”, utan som en av landets bästa rocksångare någonsin.

Mikael Rickfors startade det svenska bandet Bamboo 1967, hans framgångsrika solokarriär påbörjades efter två år i The Hollies 1973.
Mikaels låtar har blivit inspelade av många artister genom åren och han har även fortsatt med att samarbeta med olika artister, 1990 samlades flera svenska artister och bildade bandet Grymlings. Tillsammans med Jonatan Stenson och Louise Reader kommer de bjuda på sann magi i höstkvällen.

Entré: 300:-

Söndag 12 november kl 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 17 november från kl 17
BYGDEPUB

Lördag 18 november 20.00
SARAH RIEDEL
Med öppet hjärta och en omisskännlig frasering berör Sarah Riedel sin publik. Hon bjuder in till ett varmt musikaliskt landskap där poetiska textrader går hand i hand med luftiga arrangemang, allt i en självklar och innerlig helhet där vemod möter ljus. Tidlöst och ändå nytt.
– På många vis fungerar musik som en slags tröst för mig. Ja, kanske är det därför mina sånger ofta klingar melodiöst vemodigt, men inte sällan med ett stråk av glittrande ljus. Men för mig är vemod vackert. För i det sköra finns det starka. Det är tryggt att våga vara sårbar. Att våga vara allt det där som är att vara människa. Och i bästa fall kan kanske musik ingjuta lite tröst. Lite hopp i en rätt så dyster värld. Som något fint och ljust. Som den där strimman som tar sig fram genom natten.

Sarah Riedel är en självklar och stark röst på den svenska musikscenen och har belönats med fina recensioner, Manifest- och Grammisnomineringar. Glasklar och tryggt rotad i såväl visa, jazz och popmusik är Sarah ständigt aktuell i olika sammanhang. Som artist, sångerska, tolkare eller kompositör.
2014 släppte Sarah ”Genom Natten”, med egen musik och texter på svenska. 2023 följs albumet upp med nya sånger.

Entré: 250:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Söndag 19 november kl 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 24 november från kl 17
BYGDEPUB

Lördag 25 november 20.00
THE FREDRIK STRAGE FESTIVAL TOUR
Den ena festivalen skulle bli ett svenskt Woodstock. Den andra skulle stoppa spridningen av kärnvapen. Det gick åt helvete. I sin nya enmansshow berättar Fredrik Strage om rockfestivalernas historia, med speciellt fokus på två mytomspunna svenska megafloppar, och tar med publiken till röjiga rockpartyn, banbrytande musik, benbrytande moshpits och svåra trauman. Alla som någon gång burit ett festivalarmband, eller däckat på en småländsk åker, kommer att älska Strages rapporter från sitt liv vid kravallstaketet.

The Fredrik Strage Festival Tour är en fortsättning på succéturnén Strage on Stage som under 2021 och 2022 lockade en stor publik över hela landet (från Malmö till Luleå). Många som läst Fredrik Strage i Dagens Nyheter, lyssnat på podcasten »Hemma hos Strage« eller sett honom i TV4 Nyhetsmorgon, »Så mycket bättre« och »Benjamins«, ville även se honom live i vad som beskrevs som stand up-journalistik, underhållande folkbildning och popkulturell predikan. Nu ställer sig Strage på scen igen för att på sitt oefterhärmliga sätt presentera rockfestivalerna som du förmodligen ska vara glad att du missade.

Trots hälsoriskerna tänker Fredrik Strage satsa ännu hårdare på den här turnén. Han har ägnat månader åt att researcha rockfestivalernas historia och utveckla sin enmansshow.
– Jag var ett vrak efter fjolårets turné, säger Fredrik Strage. Att prata om rock är betydligt mer ansträngande än att spela rock. Det var förstås roligt att möta publiken men ibland, särskilt när jag drog på mig pyttesmå jeansshorts och läste Lana Del Rey-dikter för berusade bikers i Motala, kändes det som om jag lekte med döden.

Entré: 300:-

Söndag 26 november kl 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ