Oktober

Ni bokar bord och konsertbiljetter på info@skottvangsgrufva.se. Skriv också om ni vill äta innan konserten.

Lördag 1 oktober 18.00
HEDEROSGRUPPEN
Hederosgruppen startades 2018 av pianisten Martin Hederos, detta unikum i musiksverige som verkar röra sig till synes obehindrat mellan olika genrer och samarbeten. Runt sig har han samlat några av landets mest namnkunniga och egensinniga musiker och gruppen blev snabbt ett gemensamt projekt där alla bidrar med kompositioner och sätter sin prägel på musiken.
Det är ett brokigt gäng och musiken som kommer ut är just det, brokig. Smäktande psalm och folklig pop får samsas med etiopiskt sväng, stram tango eller otippad bebop. Men jo, Hederosgruppen är ändå jazz och musiken hålls samman av ett sound som mejslats fram under ett antal timmar på scen och i replokalen. Ett sound som kännetecknas av en sorts gemensam otålighet och bångstyrighet, en strävan efter att varje konsert ska bli speciell och elektrisk. Första plattan, Storstrejk, kom ut 2019 och grammisnominerades året därpå. I november 2022 kommer uppföljaren Ståplats ut på HOOB records.

Pressröster om Storstrejk:
”Jag blir upplivad.
Ostyrigt, kaxigt, lojt”
”Det går utmärkt att strunta i associationerna,
Hederosgruppen gör musik
som är tydligt här och nu” – SvD

”Hederosgruppen, en smärre glädjechock, ge oss mer!”-VF

Martin Hederos piano, klaviaturer
Andreas Sjögren – sax, basklarinett
Emil Strandberg – trumpet
Josef Kallerdahl – bas
Konrad Agnas – trummor

Entré 250:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Söndag 2 oktober 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 7 oktober kl 20.00
VÅNNA INGET
Vånna Inget har sedan starten 2011 varit ett band som berört publik i både småstäder och metropoler. Karolina Engdahls poetiska texter har nått rakt in i hjärtat på publiken. Bandets förföriska popmelodier och en påtagande punkintensitet har gjort liveframträdanden till något helt annat än bandets studioinspelningar. Vånna Inget har något helt särskilt, välkommen till en kväll du sent kommer glömma!

Fri entré
Ett samarbete med Vår Lokal och GiG

Lördag 8 oktober 20.00
CALLE LUNA
Gör er redo för Stockholms svängigaste Salsa band LIVE!

Calle Luna är en 8-manna salsaband ledd av Colombianska Victor Badel och på ledsång Lesmer Solenzar från Cuba. Musiken har influenser av toner från Puerto Rico, New York och Kuba och vet med sitt unika sound hur man skapar en fantastisk fest! Kom och dansa loss med oss!

Entré 100:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Söndag 9 oktober 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 14 oktober 20.00
HANNAH TOLF
Hannah Tolfs musik väller in. Obeveklig, vild och vidunderlig. Den breder ut sig, expanderar och lever som en naturlig förlängning av hennes fenomenala röst.

Sångerskan och kompositören Hannah Tolfs konstnärliga vision och omisskänneliga signum lever och frodas i en singulär hybrid ljudvärld där jazzens frihetslängtan blandas med soulens känslosamma intellekt i långsamt muterande popstrukturer.

Med trygg hand för hon oss djupare, närmre beröringspunkten, där vi kan se varandra i ett varmare ljus. I oemotståndliga instrumentala baksug av breda, pulserande bottnar, suggestiva ackordföljder och kraftfulla melodier tvingas allt till ytan för att slås runt och isär.

Rösten vilar och tornar upp sig om vartannat, ren processad eller tjocka unison lager. Det brustna och evinnerligt ljuvliga bearbetas tålmodigt i orden såväl som i de korsbefruktade akustiska och elektroniska ljudvärldarna. Improvisationen är central och det fria uttrycket går aldrig förlorat, varken i skapandet eller framförandet.

Den kritikerrosade skivdebuten The Park släpptes 2014 på Havtorn Records och beskrevs av media som “en hyllning till livet och människan”. Skivan etablerade Hannah Tolf och hennes kvartett med Donovan von Martens (bas), Jonathan Albrektson (synthar, piano) och Emil Blommé (trummor) på den cutting-edge experimentella och alternativa musikscenen.

Sedan releasen har bandet turnerat flitigt nationellt och internationellt, med spelningar på festivaler såväl som på jazz, pop och rock-scener runt om i Skandinavien, Frankrike, Italien och Tyskland. Hannah Tolf arbetar just nu på nästa skiva med kvartetten som har planerad release under 2022 på Havtorn Records.

“Klanger typiska för den nordiska jazzen, med smakfulla och kvalitativa popinslag, framförda av denna kreativa och effektiva kvartett som tacklar en djup, skör och fängslande originalrepertoar, som från och till lämnar plats för högkvalitativa improviserade inslag.” – Jazzitalia.net om konsert på Südtirol Jazz Festival 2018

Entré 100:-
Ett specialerbjudande från GiG Jazzförening i samarbete med Svensk Jazz

Lördag 15 oktober 20.00
STRAGE ON STAGE
“Strage on Stage” är en enmansshow med journalisten och författaren Fredrik Strage, känd från TV4 Nyhetsmorgon, Dagens Nyheter, “Så mycket bättre” och sin podcast “Hemma hos Strage”. Denna blandning av föreläsning, standup och popkulturell predikan hade premiär på Södra Teatern i Stockholm 2021 och har dragit stor publik över hela landet.
“Strage on Stage” handlar om vad musik betyder för oss. Det är en underhållande resa genom rockmytologi, popnostalgi, idoldyrkan, vinylfetischism och oläsliga bandloggor.

Röster om “Strage on Stage”:
“Strage on Stage är roligt, smart och härligt nördigt. /…/ Det är underhållande och folkbildande på samma gång. Det bor ju en liten skollärare i varje riktigt bra rockjournalist som bekant.” – Jerry Prütz, Rocknytt

“Där andra musikkritiker försöker tillkämpa sig smakmakt genom att trycka ned och döma ut väljer Fredrik i stället att lustfyllt skildra och få oss att se det humoristiska, vackra och rörande även i den fula, fåniga och förunderliga delen av populärkulturen – till och med i det som inte är synth och svartrock. Han får mig helt enkelt att bli nyförälskad i moderniteten. Det här är rockjournalistik som stor berättarkonst. Om du har en chans att se honom på scen, missa det inte.

Det är en ynnest att få leva i Fredrik Strages era.” – Johan Norberg

“Strage är fullkomligt underbar att lyssna på.” – Alexander Forslund, Barometern

Entré 250:-

Söndag 16 oktober 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 21 oktober från 17.00
BYGDEPUB

Lördag 22 oktober 20.00
MARIT BERGMAN
Marit Bergman är en flerfaldigt prisbelönt låtskrivare och artist som tog Sverige med storm när hon debuterade i början av 2000-talet. Sedan dess har hon släppt fem album, gjort egna radioprogram, skrivit musik till andra artister, teaterföreställningar och TV. Missa inte en av landets finaste artister!

Entré 300:-

Söndag 23 oktober 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 28 oktober 20.00
ROGER KARLSSON (duo)
Sångaren, gitarristen och låtskrivaren Roger Karlsson släpper nu sitt åttonde soloalbum – Mitt universum. Med låtar som ”Folket under broarna”, ”Under solen” och ”Spår” i bagaget är Karlsson redan etablerad på den svenska pop-rock- och visscenen. Min senaste platta, Gubbjävelvärld (2017), har ett tydligt budskap i form av ett politiskt ställningstagande i en alltmer rå och cynisk omvärld. Den här gången riktas fokus inåt och texterna målar minnets, livets och självförebråelsens bräckliga och nakna mönster, skriver han i en personlig presentation av nya albumet.

Roger Karlsson, som har sitt musikaliska ursprung i den tidiga punkvågen och spelat i kultförklarade Inferno och Tuk Tuk Rally, vänder den här gången blicken inåt och beskriver sin uppväxttid i Midsommarkransen och Alby, sina inre demoner och sin samtida vardag. Albumets titel antyder om det där inre universumet som ingen annan kan färdas i men som ändå går att känna igen och är allmängiltigt. På grund av coronarestriktionerna har releasen fått vänta. Vilken märklig tid det har varit, fylld av umbäranden och förluster. År som satt oss på prov och inse våra begränsningar och tillkortakommanden. Coronapandemin slog ner som en bomb i vår glättiga tillvaro när vi minst anade det och krympte våra vanemönster och perspektiv, berättar han.

Med sina karaktäristiska låtar som utgångspunkt, tillsammans med en ny bandkonstellation, slingrar sig musiken genom pop, folkrock, visa och jazz (obs, bara en smula) utan att fastna i något fack. Med en mer luftig och akustisk instrumentering hittade vi in i delvis ny musikalisk terräng, avslutar Roger.
Release i september 2022.

Entré 100:-

Lördag 29 oktober 20.00
LINA NYBERG BAND
Albumet Anniverse (Hoob Records) med Lina Nyberg Band, släpptes i april i år. Ett gemensamt kompositionsprojekt där årets månader och årstider fått inspirera Lina och hennes medmusiker sedan 14 år (och nu även medkompositörer) att skriva musik, tillsammans. Under konserten får vi lyssna till hur Lina Nyberg tar sig an året på ett nytt sätt i till exempel Januari, the February March, Julian, August, Dear December.
Lina Nyberg debuterade redan 1993 med duoalbumet ”Close” med pianisten Esbjörn Svensson och har sedan dess turnerat världen över med sina olika konstellationer, förutom i Skandinavien, även i Portugal, Tyskland, Argentina och Brasilien. Hon har mottagit Grammis, Lars Gullin-stipendiet, Kungliga Musikaliska Akademins stora jazzpris, Sveriges Radios pris Jazzkatten m.m.

Lina Nyberg – sång
Cecilia Persson – piano
David Stackenäs – guitar
Josef Kallerdahl – bass
Peter Danemo – drums

Entré 250:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Söndag 30 oktober 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ