April

VÅRA ÖPPETTIDER

Fredagar – BYGDEPUB Från 17.00, från 18.00 vid konsert.
Lördagar – KONSERT OCH À LA CARTE-MENY Från 18.00 – konsert alltid 20.00
Söndagar – SÖNDAGSBUFFÉ 12-16

VÅRT UPPLÄGG

Vi inleder helgerna med bygdepub på fredagar och inbjuder bygden att samlas och hänga i sitt egna ”vardagsrum” efter en hård veckas slit. Att slippa disk och matlagning och inleda helgen på ett avslappnat och trivsamt vis. På fredagarna under våren fram till midsommar kommer vi ”besöka” olika länder och laga deras traditionella mat som vi sedan dukar upp som buffé ca 17.30. Varje fredag nytt tema – vi erbjuder också drinkar, desserter mm enligt det aktuella landets traditioner. Ha koll på FB och Instagram vilket land som gäller denna vecka. Buffé: 255:-/pp och för barn 15:-/år upp till 13 år. Kaffe och citronvatten ingår i
priset.

På lördagar har vi alltid konsert och serverar á la cartemeny som vi byter varje helg. Vi har alltid en fisk-, en fågel-, en kött- och en vegetarisk/vegansk varmrätt samt några förrätter och desserter.

På söndagar bullar vi upp stor buffé där du får äta hur mycket du vill. Ständiga rätter varje söndag är hembakt bröd, sillar, lax, kallskuret och efterrättspaj. Vi serverar alltid olika sallader (potatis-pasta- grönsallad mm), alltid ett urval av kallskuret och såser/röror som kompletterar. Vidare serverar vi 3-4 varmrätter (fågel, fisk, kött, veg). Kaffe och måltidsdryck ingår också i priset på 295:-/pp. För barn kostar det 15:-/år upp till 13 år då det är fullt pris.

Ni bokar bord och konsertbiljetter på info@skottvangsgrufva.se. Skriv också om ni vill äta innan konserten.

Lördag 1 april 20.00
KNOCK OUT GREG & THE SCANDINAVIAN BLUE FLAMES – UTSÅLT!
Missa inte ’Bygdens Son’ på hemmaplan!

Greger ”Knock-Out Greg” Andersson har dragit ihop ett nytt stjärnspäckat band, Knock-Out Greg & the Scandinavian Blue Flames! Den här gången låter det lite mer back-to-the-roots-blues med lite old school soul som extra krydda!

Greger startade sitt första bluesband på 1980-talet i Gnesta, bandet som
småningom utvecklades till det legendariska Knock-Out Greg & Blue Weather. De var ett av de flitigaste turnerande banden i Sverige och Europa under över ett decennium.Knock-Out Greg & Blue Weather släppte 6 album och samarbetade på olika sätt med flertalet internationella artister. Bandet spelade också in grammisnominerade ”Let Me Get Over It” med ikonen Sven Zetterberg, och de gjorde även mängder med spelningar tillsammans med honom.

I Scandinavian Blue Flames återfinns, som oftast, Gregers bror Marcus ”Little Mark” Andersson på trummor, känd inom genren som en av de svängigaste och mest kunniga trumslagarna i Europa. Tillsammans har Greger och Marcus gjort tusentals gig över hela världen. På kontrabas finner vi eldsjälen och krutpaketet Lars Näsman, som bland annat varit en stor drivkraft i bandet Trickbag. Lars är känd för sitt precisa basspel och energirika uttryck, och har genom året spelat med de flesta inom branschen, inte bara i Europa, utan även i USA.

Piano trakteras av Fredrik von Werder. Greger och Fredrik började spela tillsammans redan i småskolan eftersom dom växte upp på samma gata i Gnesta. Fredrik var med i dom tidiga Knock-Out Greg uppställningarna och spelade under många år med Sven Zetterberg och Trickbag. Sist, men långt ifrån minst, hittar vi Tomi Leino från Finland på gitarr. Tomi har gjort sig ett namn världen över och är en av de främsta och mest mångsidiga bland bluesgitarrister. Tomi har sitt eget band Tomi Leino Trio, men har också setts och hörts flitigt med Trickbag och ett flertal amerikaner på turné i Europa.

Knockout Greg & the Scandinavian Blue Flames är ett stjärnlag, ett dream team eller kalla det vad du vill, men en bättre line-up inom musikstilen hittar ni helt enkelt inte i Skandinavien.

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Entré: 250:-

Söndag 2 april 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag-söndag 7-9 april
FIRA PÅSK PÅ SKOTTVÅNG – UTSÅLT ALLA DAGAR!
Samla släkt och vänner och fira påsk med oss på Skottvång!

Vi serverar en dignande buffé med de klassiska påskrätterna lagade från grunden. Kom och njut av våra inlagda sillar, laxar, ägg i olika varianter, kallskuret, vårprimörer, sallader, röror, lamm, gratäng, jansson, köttbullar, prinskorvar och förstås ett gott-och godisbord värdig påskhögtiden.

I priset av 345:- ingår också måltidsdryck och kaffe. För barnen kostar bordet 20:-per år upp till 13 år då det är fullt pris.

Skattjakt för de små på området, plats för lek på gräsmattan och värmande brasa i värdshuset.

Påskbordet serveras:
Fredag 7/4 mellan 12-16
Lördag 8/4 mellan 12-16
Söndag 9/4 mellan 12-16

Fredag 14 april från kl 17
BYGDEPUB
Vi drar vidare på vår jorden-runt-resa och hamnar denna fredag i MEXICO! Vi bullar upp en smaskig buffé från 17.30 och vi  tänker oss någonting i stil med hemgjorda tortillas, empanadas, majsfritters, TACOS (of course) med fisk, färs och kycklingfyllning, pico de gallo, salsor, röror, sallader och mycket annat smått och gott.

Lördag 15 april kl 20.00
CHRISTINA KJELLSSON
Christina är artist och författare och är känd för sin unika språkbehandling och yviga musikalitet. Det svänger om Kjellsson! Med sig har hon ett par spelglada snubbar från västkusten. En av dem är Nikke Ström som vi sett många gånger på Skottvångsscenen – senast med Nynningen.

Kolla gärna in: www.christinakjellsson.se

Entré: 250:-

Söndag 16 april 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Onsdag 19 april kl 19.00
TRAKTEN LIVE – Skrivrummet
I samarbete med tidskriften TRAKTEN. Läs mer om det samarbetet här!>>

Är du sugen på att skriva? En kväll med skrivargruppen Skrivrummet.

Sedan några år är vi sex skrivande personer i och kring Mariefred som träffas varje månad för att stötta varandra i vårt skrivande. Vi kallar oss ”Skrivrummet” och pratar skrivande, läser våra texter för varandra, prövar nya uttryckssätt i kreativa övningar och stöttar varandra i skrivandets med- och motlut.

I Trakten Live vill vi dela med oss av våra erfarenheter av att ha en skrivargrupp och inspirera andra som skulle vilja skriva, men kanske inte vet hur de ska komma igång. Under kvällen kommer vi också att läsa några utdrag ur våra texter och fresta publiken (den som vill) med några korta, prestigelösa och roliga skrivövningar.

Ta med frågor, papper och penna till en skrivkväll på Skottvångs gruva.

Medlemmar i ”Skrivrummet” är Eva Stilling, Barbara Kjellström, HC Nygårdh, Maria Printz, Ulrika Larsson och Gunnar Nygren.

Fri entré. För 150:- får du värmande soppa, nybakt bröd, pålägg, måltidsdryck, hembakt fikabröd och kaffe. Vi serverar soppa och fika från och med 17.30 och själva evenemangen börjar 19.00. Man kan självklart välja att bara kolla in evenemanget utan mat.

Ni bokar in er på: info@skottvangsgrufva.se och berättar om ni även vill
äta innan evenemanget.

Fredag 21 april 20.00
LISAS
Musik från nysläppta albumet Etiam!

Lisa Rydberg, fiol & Lisa Långbacka, dragspel

”Upplev LISAS musikaliska samtal där ”två instrument blir ett och en person blir två i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet”.*

Den första skivan Fiddle and Accordeon Conversations hyllades av kritikerna med bl.a. 5/5 i DN och tilldelades Manifestpriset. Den utsågs även till ett av århundradets viktigaste folkmusik-album i tidningen LIRA. Uppföljaren Etiam som släpps 3 februari 2023 har fått växa fram under en tid av eftertanke. Samspelet har förtätats och nyfikenheten på varandras musikaliska influenser har resulterat i nya kompositioner som flätar samman folkmusik, barock, tango och nutida konstmusik.

Lisa Långbacka och Lisa Rydberg är båda utbildade vid Kungliga Musikhögskolan och två av Sveriges mest eftertraktade folkmusiker. De har synts och hörts inom pop, jazz, barockmusik och på teater. När de 2011 bildade duon LISAS ville de skapa ett eget rum för lyhörda musikaliska samtal.

LISAS har samarbetat med artister som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Sofie Livebrant och norska stråkorkestern Trondheimsolistene. De har turnerat i Europa och USA och har spelat vid flera större tillställningar som utdelningen av Rolf Schockpriset, Expressens Kulturprisutdelning och Kungliga Musikaliska Akademiens högtidssammankomst samt specialkomponerat musik för Gävle Symfoniorkester. År 2019 tilldelades duon ett stipendium ur Marianne och Sigvard Bernadottes konstnärsfond för sitt ”nydanat traditionella” samspel och musicerande.

Lisa Rydberg – barockviolinist och Riksspelman – är den första någonsin som studerat kombinationen klassiskt och folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon kan höras i hyllade konstellationer som duon Bach på svenska och folkmusikgruppen Jul i folkton. Lisa Rydberg har givit ut sex skivor i eget namn. Hon har komponerat musik till egna och andras projekt, bl.a. skrivit stråkarrangemang till en rad pop-album. Hon har medverkat på skivor med artister som Nicolai Dunger, Sofie Livebrant, Ane Brun och Ulf Lundell. År 1999 blev hon Riksspelman och hon har även erhållit Pekkos Gustafs medalj samt Diplom på barockviolin.

Lisa Långbacka – accordeon – rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon har blivit utsedd till Årets Dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund och har turnerat med artister som Tomas Ledin, Cullbergbaletten och Musica Vitae. År 2017 var Lisa Långbacka musikproducent för Nobelbanketten där hon även medverkade som musiker och kompositör. Året därpå erhöll hon STIMS pris Årets kompositör vid Folk- och Världsmusikgalan. På uppdrag av Sveriges Radio P2 skrev hon 2019 verket Transformationer för, piano stråkkvartett och accordeon.

*ur Manifestjuryns motivering till priset Årets folk 2018

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Entré: 250:-

Lördag 22 april 20.00
LARS DEMIAN OCH DAVID TALLROTH
Lars Anders Mikael Demian Bengtsson är en svensk artist med drag av både klezmer, folkrock, blues och experimentell rock. Lars Demian sjunger, spelar piano, gitarr, banjo och skivdebuterade med albumet Pank 1990.

Genom en fortsatt solokarriär har han gett ut ett 10-tal album. Demians musik karaktäriseras av dråpliga, absurdistiska visor om livet och samhället. Han har flera gånger jämförts med den amerikanske singer-songwritern Tom Waits. Till Skottvång har Lars Demian naturligtvis med sig sin ständige vapendragare David Tallroth.

Entré: 250:-

Söndag 23 april 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 28 april från kl 17
BYGDEPUB

Lördag 29 april 20.00
BASKERY – UTSÅLT!
”Killbilly”, ”banjopunk” och ”mud-country” – så beskriver systrarna själva sin musik.

Spanien, Kalifornien och Storbritannien – men den 29 april är det Skottvång som gäller för syskontrion Baskery.

Baskery har tillbringat flertalet år på turnerande fot i USA och jämförts med allt från Fleetwood Mac till First Aid Kit, Black Keys och Led Zeppelin. Sättningen är Greta Bondesson, 6-strängad banjo, sång och trummor, Stella Bondesson, kontrabas och sång, samt Sunniva Bondesson akustisk och elektrisk gitarr plus sång.

Entré: 250:-

Söndag 30 april 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ