Maj

VÅRA ÖPPETTIDER

Fredagar – BYGDEPUB Från 17.00, från 18.00 vid konsert.
Lördagar – KONSERT OCH À LA CARTE-MENY Från 18.00 – konsert alltid 20.00
Söndagar – SÖNDAGSBUFFÉ 12-16

VÅRT UPPLÄGG

Vi inleder helgerna med bygdepub på fredagar och inbjuder bygden att samlas och hänga i sitt egna ”vardagsrum” efter en hård veckas slit. Att slippa disk och matlagning och inleda helgen på ett avslappnat och trivsamt vis. På fredagarna under våren fram till midsommar kommer vi ”besöka” olika länder och laga deras traditionella mat som vi sedan dukar upp som buffé ca 17.30. Varje fredag nytt tema – vi erbjuder också drinkar, desserter mm enligt det aktuella landets traditioner. Ha koll på FB och Instagram vilket land som gäller denna vecka. Buffé: 255:-/pp och för barn 15:-/år upp till 13 år. Kaffe och citronvatten ingår i priset.

På lördagar har vi alltid konsert och serverar á la cartemeny som vi byter varje helg. Vi har alltid en fisk-, en fågel-, en kött- och en vegetarisk/vegansk varmrätt samt några förrätter och desserter.

På söndagar bullar vi upp stor buffé där du får äta hur mycket du vill. Ständiga rätter varje söndag är hembakt bröd, sillar, lax, kallskuret och efterrättspaj. Vi serverar alltid olika sallader (potatis-pasta- grönsallad mm), alltid ett urval av kallskuret och såser/röror som kompletterar. Vidare serverar vi 3-4 varmrätter (fågel, fisk, kött, veg). Kaffe och måltidsdryck ingår också i priset på 295:-/pp. För barn kostar det 15:-/år upp till 13 år då det är fullt pris.

Ni bokar bord och konsertbiljetter på info@skottvangsgrufva.se. Skriv också om ni vill äta innan konserten.

Onsdag 3 maj kl 19.00
TRAKTEN LIVE – Upptäckten av Denisovamänniskan
I samarbete med tidskriften TRAKTEN. Läs mer om det samarbetet här!>>

Ett föredrag av och med Mattis Karlsson (från Hyttorpet 1 km från Skottvång) som nyligen doktorerade med avhandlingen – From Fossil To Fact: The Denisova Discovery as Science in Action.

Hur blir en vetenskaplig upptäckt en världsnyhet? När medicinpristagaren Svante Pääbo presenterade upptäckten av en ny sorts människa – Denisovamänniskan – för tio år sedan så uppmärksammades det stort. Tekniken som användes var revolutionerande och upptäckten förväntades  förändra hur vi ser på människans historia. I sitt föredrag redogör kulturforskaren Mattis Karlsson om hur det gick till när upptäckten av Denisovamänniskan blev en sensation. Så skapade Svante Pääbo en ny typ av människa!

Entré: 100:- och för ytterligare 150:- får du värmande soppa, nybakt bröd, pålägg, måltidsdryck, hembakt fikabröd och kaffe. Vi serverar soppa och fika från och med 17.30 och själva evenemangen börjar 19.00. Man kan självklart välja att bara kolla in evenemanget utan mat.

Ni bokar in er på: info@skottvangsgrufva.se och berättar om ni även vill äta innan evenemanget.

Fredag 5 maj kl 20.00
STINA WOLLTER – UTSÅLT!
En konsert med inspirerande och engagerande mellansnack.

Välkommen till en helkväll med paret Wollter och deras kapellmästare Pecka Hammarstedt och basist Clas Lassbo. Det blir garden songs kryddat med Stinas personliga mellansnack om livet, skapandet och läkandet.
Berättelser vi inte vill vara utan!

Stina Wollter är konstnär, författare och radiopratare med en sällsynt förmåga att lyfta de svåra frågorna. På Instagram, med över 300 000 följare, kämpar hon bland annat mot skeva normer och ideal och för människans rätt att få vara sann och få blomma.

Hon är dessutom en alldeles lysande sångerska och 2018 kom hennes och maken Micke Olsson Wollters hyllade skiva ”Garden songs”. Låtarna är personliga, svängiga och texterna berättar om vardag, försoning, frigörelse och kärlek. Denna afton kommer det också bjudas på nytt material och kanske någon cover.

Medverkande: Stina Wollter, Micke Olsson Wollter, Pecka Hammarstedt,
Clas Lassbo.

Entré: 350:-

Ett samarbete med GiG jazzförening

Lördag 6 maj kl 20.00
BYRÅKRAT.
Instrumental rockmusik för kontoret!
Byråkrat. är skapat och administrerat av Martin Roos. Martin spelade gitarr i Kent mellan åren 1991-1995 och var även deras manager under 15 år. Martin har även jobbat som just byråkrat inom Eskilstuna kommun under många år. Tillkomsten av Byråkrat. är sprunget ur en idé att skapa instrumental musik för kontoret. Eller om du vill – Muzak för den ensamma byråkraten. Med sig på scenen har han Heikki Kiviaho (Sator) och Mattias Axelsson (ex The Horror/The Horror, Superswirls).

«..instrumental, gitarrdriven, suggestiv och vacker, präglad av ett
regnmolnsgrått vemod…« – Jan Gradvall

Entré: 195:-

Söndag 7 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 12 maj från kl 17
BYGDEPUB – 19.30 QUIZ
Denna fredag gräver vi var vi står. Buffén är baserad på Sörmländska smaker och råvaror och även Quizet utgår från Sörmland.

Välkomna att tävla i lag och vinna ära och berömmelse över hela socknen!
Frågor om allt mellan himmel och jord med gruvfrun som frågvis ciceron.
Fri entré och fina priser!

Lördag 13 maj kl 20.00
MAX SCHULTZ, ANDRÉ FERRARI, BENGAN JONASSON
Här kommer ett ljudande livselixir i form av Max Schultz, André Ferrari och Bengan Jonasson! Med ett explosivt, dynamiskt samspel som grund blandas hjärtskärande melodier och klanger med rytmiskt komplexa arrangemang och flödande improvisationer!
Trion spelar nykomponerad originalmusik som flirtar med jazz, blues, rock, sydindisk samt västafrikansk musik, country och 70-talsfusion. Med hyllningar från både John Scofield och Zakir Hussains bror i bagaget tänker vi äntligen packa bussen och bege oss ut på vägarna och bjuda på musiken vi kokat ihop de senaste åren.

Länkar till musiken:
https://www.youtube.com/watch?v=gEBGltW6jxY
https://www.youtube.com/watch?v=E2SfGmY8nNI
https://www.youtube.com/watch?v=8YH-9wiATJU&t=129s

Max Schultz – Gitarr
André Ferrari – Trummor
Bengan Jonasson – Elbas

Entré: 150:-

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Söndag 14 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Fredag 19 maj från kl 17
BYGDEPUB
Idag är det tema Spanien. Flödande sangria, grillspett, paella, patatas bravas, papas arruyadas, chorizo, tortillas, mojo rojo, gaspacho och mycket annat smått och gott – flan till dessert såklart!
Y viva Espana i högtalarna!!
255:- och buffén står framme från 17.30.

Lördag 20 maj 20.00
DANIEL LEMMA – UTSÅLT!
Med rötterna i mjuk amerikansk folk, med inslag av blues, soul och gospel bjuder Daniel Lemma oss på en intim konsert med blandade låtar från en lång karriär.

Daniel Lemma rör sig mellan flera olika genrer i sitt musikaliska skapande, men det är Amerikansk folk som är den musikstil som alltid legat närmast hans hjärta och det är den tradition som går som en röd tråd genom hans musik. Daniel slog igenom för en bredare publik år 2001 med soundtracket till Josef Fares film ”Jalla Jalla” och hiten ”If I Used To Love You”, både albumet och singeln grammisnominerades och sålde guld.

Historien började när han för många år sedan hörde ett antal fältinspelningar gjorda av musikvetaren Alan Lomax på trettio- och fyrtiotalet, och därefter upptäckte skivan ”Anthology of American Folk Music”. En samling inspelningar som ursprungligen gjordes på stenkakor på 1920-talet och vars inspelningsmetod har väldigt lite gemensamt med dagens tidskrävande studioarbete. Det gick fort – in med musikerna i ett rum, musiken fångades upp av en tratt, fördes vidare ner i en nål, som i sin tur graverade skivan – färdigt. Ett musikaliskt ögonblick var dokumenterat.

Att fånga det musikaliska ögonblicket har alltid varit Daniel Lemmas ideal när det kommer till att göra skivor, han är inte alls intresserad av perfektionism, eller att sitta och skulptera fram det ultimata soundet i studion. Han vill fånga stunden och förmedla en känsla med sin musik – precis vad vi kan förvänta oss av denna kväll på Skottvång.

Daniel Lemma – Sång och gitarr
Mats Eriksson – Gitarr

Entré: 300:-

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Söndag 21 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ

Onsdag 24 maj kl 19.00
TRAKTEN LIVE – Metallon
I samarbete med tidskriften TRAKTEN. Läs mer om det samarbetet här!>>

Ett föredrag om ämnesomsättningen mellan människan och naturen.
Mineral och metaller, utan dem klarar vi oss inte. De finns överallt. I oss, vår kropp behöver bland annat järn, koppar, zink och molybden för att fungera. Utanför oss, vi använder mineral och metaller mer eller mindre hela tiden.

Att skriva dessa rader tarvar en rad av dem, eftersom min dator innehåller aluminium, antimon, arsenik, barium, beryllium, kadmium, krom, kobolt, koppar, gallium, guld, järn, bly, mangan, kvicksilver, palladium, platina, selen, silver och zink. De används i alla upptänkliga sammanhang och ting. De är kort och gott avgörande beståndsdelar för det vi kallar civilisation.

Ordet metall kommer av latinets metallum som i sin tur kan härledas till det grekiska begreppet metallon. Det betyder gruva, bergverk och mineral. Om man uttalar ordet i ett stort rum, till exempel i en ekande tom gruva, klingar det nästan som många av de ämnen det betecknar.
Substantivet “metallon” kan bli en sjungande plåt i sig självt.

Det här föredraget tar dig med på en snirklig resa genom mineralens och metallernas världshistoria, från antiken till idag, från Medelhavsområdet till Bergslagen. På scen står Niklas Ulfvebrand, bergtagen historiker med säte i Sala och Torbjörn Grass, uppskattad musiker och kompositör med bas i Västerås.
Längd: cirka 1 timme

Entré: 100:- och för ytterligare 150:- får du värmande soppa, nybakt bröd, pålägg, måltidsdryck, hembakt fikabröd och kaffe. Vi serverar soppa och fika från och med 17.30 och själva evenemangen börjar 19.00. Man kan självklart välja att bara kolla in evenemanget utan mat.

Ni bokar in er på: info@skottvangsgrufva.se och berättar om ni även vill äta innan evenemanget.

Ett samarbete mellan Trakten, Skottvångs Grufva, Östra Sörmlands
Gruvförening och GiG Jazzförening

Fredag 26 maj kl 20.00
UP-AND-COMING:FOR THE LOVE OF ACOUSTIC
Efter att ha slutat på en 2: a plats i Skottvångs alternativa melodifestival så kommer de tillbaka för att visa alla delar och sidor av sig själva. Under sommarhalvåret kommer de att göra en mindre turné runt Södermanland och uppträdanden i Malmö för att fira deras entré ut på världsscenen ”Spotify”. Pop-duon från Strängnäs kommer med nya låtar i bagaget med sina gitarrer i högsta hugg för att både underhålla och beröra!

For The Love of Acoustic är precis vad det låter som! Det finns en sak de älskar och det är att skriva och spela musik på sina akustiska gitarrer. Med fokus på melodi, text och känslan som kommer från det rena akustiska ljudet och deras känslor handlar deras låtar och berättelser om de svårigheter och funderingar som kommer med livet som människa.
Genom att skriva och spela inom pop-folk genren med influenser från countrymusiken hoppas de hålla musiken, texterna och känslan så äkta som möjligt för att komma åt varje del av din själ medans de sjunger sina låtar.

Julia och Nicklas utgör duon som är aktuella med första Singeln ”Take My Hand” och ett väntande EP-släpp under våren. De har jobbat ihop de senaste 2 åren från att ha spelat covers som trubadur på diverse restauranger första året. Till att det andra året varit akter på både Hamnfestival på Limhamn i Malmö och Strängnäs kulturdag 2022 med sitt eget material.

Bygdepubsmeny serveras från 17.00

FRI ENTRÉ

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Lördag 27 maj kl 20.00
EGBA
EGBA i en ny konstellation där veteranerna Adåker, Blomquist och Sida nu konfronteras med två yngre lysande talanger: basisten Gabriel Dahl och trumslagaren Markus Isberg. Repertoaren är favoriter från tidigare år och sprillans nytt. Efter Ulf Anderssons tragiska och hastiga bortgång i januari ersätts han nu av en av hans forna elever – Anders Ekholm på saxofon.

Bandet EGBA formerades i början av 70-talet, utifrån ett antal återkommande jam med jazz och funk. Det exotiska namnet EGBA hämtades från en afrikansk folkgrupp och deras första offentliga konsert var 2 juni 1972 på Moderna Museet i Stockholm.
Under Ulf Adåkers ledning kom trumslagaren Åke Eriksson, basisten Göran Lagerberg, gitarristen Bjarne Roupé och pianisten Lars Jansson att knytas till bandet. 1976 gjordes plattan Djungel Jam som fick lysande recensioner och kom att bli EGBAs genombrott. I mitten på 80-talet hade EGBA en period där samplingar och programmerade strukturer gav musiken en ny inriktning som tydligt präglade skivorna Electrobop (1985) och Electronic Beat & Groove Academy (1989).

Missa för allt i världen inte när Sveriges största fusionband EGBA kommer till Skottvång för att redovisa 50 års musikalisk erfarenhet.

Ulf Adåker – Trumpet, flugelhorn
Anders Ekholm – Saxofon
Stefan Blomquist – Piano, keyboards
Rafael Sida – Percussion
Gabriel Dahl – El-bas
Markus Isberg – Trummor

Entré: 250:-

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Söndag 28 maj 12-16
SÖNDAGSBUFFÉ